Actueel
Actuele berichten rondom het project.
Dinsdag 14 mei, op de Algemene Begraafplaats Essenhof in Dordrecht werd een dubbele laan vernoemd naar Jan Kloos en Diet Kloos-Barendregt. Paul Sars (Radboud Universiteit Nijmegen) belichtte het leven van Diet en Jan en Hans Berrevoets vertelde over de totstandkoming van het bord. Aansluitend vond de onthulling plaats door laatstgenoemde en Noëlle van Voorst, leerling van het Johan de Witt-gymnasium, de school waar Diet in 1942 haar diploma behaalde.
Dina Kloos-Barendregt werd op 9 mei 1924 geboren in Dordrecht en daarom zijn er in 2024 diverse activiteiten in haar stad. Veel van die activiteiten vinden plaats of starten op vrijdag 27 september 2024, maar ook eerder in het jaar is er al het een en ander te doen. (zie hierboven, nadere info volgt)
Contactadres Radboud Institute for Culture and History: paul.sars@ru.nl
Een project van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met het Johan de Witt-gymnasium, het Onderwijsmuseum en het Weeshuistheater Dordrecht
De voordracht over Diet Kloos door Peter Barendregt op het Bevrijdingsfestival van de Stichting Dordts Joods Overleg in Dordrecht is tweemaal goed bezocht en positief ontvangen door totaal ongeveer 50 bezoekers. Vooral het originele materiaal uit de nalatenschap van Diet, zoals haar gymnasiumdiploma uit 1942 en de trouwring die zij van Jan Kloos kreeg in 1944, deed menigeen opveren.
Peter Barendregt en Paul Sars gaven een workshop over het VO materiaal ‘Leven en Liefde in oorlogstijd’ op het 8e Nationaal geschiedenis onderwijscongres van VGN/Kleio op 15 maart 2024 in Doorn. In dat kader verscheen een artikel in het tijdschrift Kleio (2024-1, p.20 en 21).
Op 24 januari werd deze workshop ook gegeven tijdens de MeetUp078 in het Onderwijsmuseum in Dordrecht.
Op 1 juni 2023 vond de lancering van het werkschrift en de website plaats in een feestelijke bijeenkomst op het Johan de Witt-gymnasium te Dordrecht. Er was ook een kleine tentoonstelling in de school. De 65 leerlingen uit klas 4 die hebben deelgenomen aan het project waren trots als pauwen om hun werk te mogen presenteren aan hun ouders, docenten en overige belangstellenden.