Jeugd
Dina wordt op 9 mei 1924 geboren als dochter van Wouter Barendregt en Anna Bijl, vier jaar na haar broer Wout. Haar roepnaam is meestal Diet, soms ook Dientje of – in de oorlog – Doesjka. De Barendregts zijn een middenklasse gezin. Moeder zorgt voor de twee kinderen en is actief in de buurtzorg, vader is onderwijzer en eveneens een sociaal bewogen mens.
Er is genoeg geld voor broer Wout om piano te leren spelen en voor Diet om zangles te krijgen. Naar eigen zeggen begint Diet met zingen nadat ze op haar elfde door griep haar stem is kwijtgeraakt en spraakles moet volgen. De lerares zou over haar stem gezegd hebben: ‘de moeite van het verder ontwikkelen waard.’
Diet heeft een tamelijk onbezorgde jeugd, al is er door de crisis in de jaren 1930 veel armoede in de omgeving. Ze geniet van de wandelingen met haar hond in de natuur rondom Dordrecht, van de uitstapjes met leeftijdgenoten naar het strand. Vanaf 1936 is Diet leerling aan het gymnasium in Dordrecht. Ze is actief in het culturele leven, bij het (school)toneel en in de muziek. Mensen organiseren ook privé concerten aan huis, waarbij Diet soms optreedt, met Wout als pianist. In die jaren leert ze ook vluchtelingen kennen uit Duitsland, waar Hitler sinds 1933 aan de macht is.
Met de inval van de nazi-Duitsers in 1940 raakt Nederland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het is daags na haar 16e verjaardag. Omdat de regering weigert te capituleren wordt Rotterdam op 14 mei gebombardeerd. Diet ziet vanuit Dordrecht de vlammenzee boven de stad, zoals ze later vertelt: ‘Aan de hand van mijn vader zag ik Rotterdam branden. Toen besloot ik in verzet te gaan.’ De 16-jarige gymnasium-scholiere Diet Barendregt wordt Doesjka in het verzet.